Unelmista totta

Sanotaan, että Proakatemia on unelmien koulu. Tämänhän voi käsittää hyvinkin monella tapaa, mutta ainakin yhden omista unelmistani pääsin toteuttamaan juuri Proakatemian ansiosta, kun kv-tiimimme matkasi Brasilian Sao Pauloon sekä Rio de Janeiroon. Matka oli myös Proakatemian mittapuulla historiallinen, sillä tämä oli ensimmäinen kerta, kun kv-tiimi matkustaa solmimaan kansainvälisiä suhteita Euroopan ulkopuolelle! Pelkästään lomailusta ei siis todellakaan ollut kyse vaan matkan aikana kävimme esittelemässä Proakatemiaa ja tiimioppimista neljässä eri yliopistossa sekä yhdessä yrityksessä.

Rio

Alkuun haluan kertoa hiukan tämän reissun taustoja. Proakatemian kv-tiimillähän on aina ollut tarkoituksena edistää Proakatemian tunnettavuutta kansainvälisesti ja tänä vuonna raudanluja päällikkömme Jane päätti jo lukuvuoden alussa, että matkamme kohdistuisi Euroopan ulkopuolelle. Viime vuoden lokakuussa Proakatemialla oli vierailemassa kolmen päivän ajan ryhmä brasilialaisia opettajia ja oppilaita professori Antonion johdolla. Pidimme kv-tiimin kanssa heille kolmen päivän ajan ohjelmaa ja tutustuimme henkilökohtaisestikin heihin hyvin, sillä vietimme heidän kanssaan aikaa myös iltaisin. Brasilialaiset ihastuivat Proakatemiaan ja olivat tyytyväisiä meidän vieraanvaraisuuteemme, joten he kutsuivat meidät vastavuoroisesti käymään heidän kotikaupungissaan Sao Paulossa. Siitä lähtikin sitten ajatus, että teemme tämän vuoden matkamme Sao Pauloon ja siinä sivussa käymme tietenkin myös Rio de Janeirossa.

Ennen matkaa teimme paljon selvittely työtä ja sovimme tapaamisia paikallisten yliopistojen kanssa. Olihan matkan päätarkoitus kuitenkin viedä Proakatemian tietoisuutta eteenpäin. Matkaan lähdimme 11.4 kuuden hengen porukalla, johon kuuluivat Hanna (Eventa), Henriikka (Massive), Jane ja Anna (Ote), Aleksi (Total) ja kv-tiimin valmentajan roolissa Sotku. Muut Kv- tiimin jäsenet joutuivat erinäisistä syistä jäämään Suomeen, mikä oli sinänsä harmi, sillä onhan koko vuoden kv-tiimin menestys ollut myös heidän ansiotaan.

Sao Pauloon lennot kestivät yhteensä noin 16 tuntia välilaskujen kanssa ja paikanpäälle saavuimme 12.4 klo 04:50 paikallista aikaa. Ensimmäinen päivä oli heti melko rankka, sillä olimme sopineet tapaamiset paikalliseen design yritykseen Mais Packingiin klo 12 sekä Mackenzien yliopistoon klo 19. Mais Packing yritys oli kiinnostunut kaverijohtamisesta, joten pidimme heille siitä workshopin ja tutustuimme samalla yrityksen työntekijöihin. Tämän jälkeen suuntasimme Mackenzie yliopistolle, sillä tuossa 11 miljoonan asukkaan kaupungissa 10 kilometrin matkaankin saattoi ruuhkien takia kulua 2 tuntia. Mackenzie yliopistolla tapasimme Antonion, joka halusi, että pidämme hänen oppilailleen workshopin visuaalisesta ajattelusta, joten näin myös teimme.

Mackenzie University

Seuraavana päivänä vuorossa oli jälleen kaksi tapaamista Anhembi Morumbi sekä Senac yliopistoissa. Anhembi Morumbi yliopistossa tapasimme opettajan Roberta Sogayarin, joka on kiinnostunut tiimioppimismallista ja myös pitänyt tähän malliin perustuvaa kurssia omassa yliopistossaan. Hänen kanssaan keskustelimme muun muassa siitä, että mitä jos Proakatemia sijaitsisi joskus myös Sao Paulon kaupungissa.. Se jäänee nähtäväksi tulevaisuudessa. Tämän jälkeen suuntasimme Senac yliopistoon, jonka opiskelupiirissä opiskelee 3,5 miljoonaa opiskelijaa ympäri Brasilian. Siellä tapasimme miehet nimeltä Clovis sekä Leandro, jotka molemmat olivat hyvin kiinnostuneita tiimioppimisesta ja mahdollisesta yhteistyöstä Proakatemian kanssa. Senacissa toteutettiin jo monia kursseja tiimioppimis –tyylillä, sillä Clovis oli joskus käynyt tiimimestarit koulutuksen ja tuonut sieltä oppeja tähän yliopistoon. Tutustuimme yliopistolla myös erilaisiin osastoihin. Mielenkiintoisin niistä oli IOS kurssi, jossa oppilaat kehittivät Applelle erilaisia uusia appeja ja Apple puolestaan kustansi jokaiselle upouudet laitteet ja maksoivat heidän keksinnöistään.

Kaksi ensimmäistä päivää olivat melko kiireisiä, joten pari viimeistä päivää Sao Paulossa menivät paikallisten opastuksella erilaisia nähtävyyksiä kierrellessä. Toki myös iltaisin kävimme hiukan katsomassa brasilialaista yöelämää ja täytyy sanoa, etteivät hävinneet suomen naiset tanssitaidoissa kyllä yhtään paikallisille naisille.

Rio yöllä

Rio de Janeirossa oli sitten tarkoitus ottaa hiukan rennommin, mutta sinnekin olimme silti sopineet yhden tapaamisen COPPEAD yliopistoon. Tässä yliopistossa pääsimme tutustumaan heidän kansainväliseen maisteriohjelmaansa sekä oppilaisiin, joita oli 10 eri maasta. Tällä reissulla heräsi varsinkin kohta valmistuvien Annan ja Janen silmissä ajatus siitä, että josko tulevaisuuden maisteriopintojen yliopisto olisikin Rio de Janeiron lämmössä. Paikalliset oppilaat olivat myöskin todella mukavia ja he veivätkin meidät tutustumaan viimeisenä iltana paikallisten nuorten yöelämään. Muuten Rion ohjelma koostui upeaan kaupunkiin tutustuessa. Kävimme päivien aikana muun muassa Jeesus- patsaalla, sokeritoppa vuorella, Santa teresan rappusilla, jalkapallo pelissä sekä Rion isoimmassa favelassa Rocinhassa. Päivien aikana myös Ipaneman ja Cobacabanan kuuluisat rannat tulivat tutuiksi.

Päällimmäisenä matkasta jäi mieleeni paikallisten mahtava vieraanvaraisuus, käsittämätön ihmispaljous, kontaktit ja ystävät tulevaisuutta varten, upeat maisemat ja tietenkin näin miehen näkökulmasta kauniit naiset ja caipirinha drinkit, joita naisten epävirallisten laskujen mukaan join matkan aikana 23 kappaletta. Matkalla opin myös arvostamaan oman maamme turvallisuutta, puhtautta ja tasa-arvoisuutta. Matka lähensi myös kv-tiimimme jäseniä ja kaikki ovat varmasti samaa mieltä kanssani siitä, että tämä ei jäänyt viimeiseksi matkaksi Brasiliaan.

Mitä Proakatemialla muka oppii?

Proakatemialla meillä ei ole luentoja, opettajia, saati tenttejä. Sen sijaan me teemme projekteja oman mielenkiinnon mukaan, opettajan roolin on korvannut valmentaja ja tiiminäytöt ovat oppimismallimme tenttejä. Voisi kuvitella, että tällaisen oppimismallin hyödyntäminen olisi täysi farssi. Monet kysyvätkin minulta, että kuinka meitä sitten arvioidaan tai mitä hyötyä tästä koulutuksesta on, jos emme saa mistään numeroita. Itse asiassa kyllä meitä arvioidaan, mutta sitä ei tee valmentajat, vaan toiset yritykset ja toimeksiantajat. Ja parhaimmat saa siitä vielä rahaa tai uusia projekteja. Meitä harvemmin arvioidaan myöskään yksilöinä, sillä olemmehan me tiimiyrittäjiä. Sitä paitsi, kuka työelämässä muutenkaan antaa työsuorituksista numeroita?

 

Ulkopuolisen korviin Proakatemia voi kuulostaa joltain huru-ukkojen lahkolta ja höpöhöpö-akatemialta, jossa yrittäjiksi itseään kutsuvat opiskelijat luulevat tekevänsä töitä. Eihän siellä edes opeteta mitään. Mielestäni tämä ei kuitenkaan kovin huono koulu voi olla, sillä 99 % valmistuneista suosittelisi Proakatemiaa muillekin. Itse ainakin koen oppineeni kahdeksan kuukauden aikana, jonka olen Akatemialla viettänyt, enemmän kuin koko ensimmäisenä vuotena yhteensä. Varsinkin tiiminäytöt ovat oppimisen paikkoja. Valehtelematta voin väittää, että jokainen, joka tiiminäyttöihin osallistuu, oppii valtavasti tiimistään ja tiimityöskentelystä.

 

Tiiminäytöt, joihin myös 26.4. järjestetty tiimidiilikin kuuluu, ovat sanansa mukaisesti tiimissä tehtäviä näyttöjä siitä, mitä olemme oppineet. Ne on kuitenkin ovelasti naamioitu kilpailuiksi, sillä suurin osa Proakatemialla opiskelevista ovat kilpailuhenkisiä. Kilpailullinen asetelma saa meidät tiiminä tekemään enemmän kuin kaikkemme voiton eteen. Tiimidiili oli tänä vuonna yksi päiväinen. Päivässä tiimien piti suunnitella kiinalaisille turisteille matkailupalveluita. Kukaan muu kuin tiimi ja sen projektipäällikkö ei päätä, millä tavalla vastaamme tehtävän antoon. Tuomarit arvostelevat lopputuloksen vain sen toteutettavuuden, skaalautuvuuden ja asiakasymmärryksen kannoilta. Lisäpisteitä saa, jos lopputulos tuottaa liikevaihtoa omalle tiimille. Kaikki muu oli tiimin päätettävissä.

 

Niinpä lähdimmekin tiimini Totalin, kanssa vastaamaan kiinalaismatkaajien kasvavaan terveysturismiin. Suunnittelimme neljän päivän terveysloman, johon kuului erilaisia terveyttä edistäviä suomalaisia luonnonkeinoja, kuten saunomista, kuppausta sekä itse kerätyistä metsänantimista tehtäviä ruokia. Myös Suomen puhdas ilma ja raikas vesi houkuttelevat kiinalaisia Suomeen, sillä ne ovat asioita, joita Kiinassa ei ole. Korostimmekin näitä ominaisuuksia palvelussamme. Sloganiksemme muodostui: Fresh life with natural resources. Koko palvelupaketin nimi on Breathe Finland, mikä tarkoittaa sekä elämystä Suomessa että suomalaisen puhtaan ilman hengittämistä.

 

Päivän aikana opimme niin kiinalaisesta kulttuurista kuin toisistammekin. Välillä oli niitä hetkiä, kun huudettiin, raivottiin ja suututtiin toisillemme, mutta hetken päästä olimme kaikki taas yhtä, loistavasti toimivaa tiimiä. Lopuksi tietenkin jännitimme yhdessä ja juhlimme onnistumistamme. Se on sitä tiimihenkeä aidoimmillaan, ja syy, miksi opiskelu Proakatemialla on niin mahtavaa. Kaikki kuohunta ja siitä yli pääseminen vain vahvistaa tiimiä ja loppujen lopuksi tekee siitä huipun – timantithan tunnetusti syntyvät kovan paineen alla.

Vaikka emme voittaneetkaan tiimidiiliä, olen silti ylpeä tiimistäni. Kuten Cheek laulaa kappaleessaan Äärirajoille “kävi miten kävi, voittajat ei pelkää hävii”, tunsin tiimini voittajaksi, sillä ylitimme itsemme. Toimimme selvästi parhaiten paineen alla ja paransimmekin suoritustamme huomattavasti viimeisen puolen tunnin aikana. Tuomarit antoivat arvosanaksi asteikolla 1-5 numeron 4,08. Kaikki tämä on oppia ja saamme aineksia seuraavaan tiiminäyttöön. Kaikista upeinta on huomata, kuinka tiimi kehittyy näyttöjen välillä. Tämän vuotisen tiimidiilin oppi ei kuitenkaan tähän lopu. Saimme aikaan niin valmiin palvelupaketin, että aiomme viedä projektia eteenpäin mahdollisimman pian. Itse koen oppivani enemmän tällaisella tyylillä kuin tentteihin pänttäämällä. Ja samalla tehdään vielä liikevaihtoa!

 

Kuukauden alumni: Miia Maijala

Kuukauden alumni -sarjassamme kolmas tänä vuonna on Miia Maijala, 33v, vuonna 2014 Versio-tiimistä valmistunut. Mitä Miia puuhailee nyt?

Mitä Miia puuhailet nykyään?

Kuukauden alumniOlen oululainen yrittäjä omassa yhden naisen yrityksessäni Mozaik Minds Oy:ssä. Pääasiallinen työyhteisöni ja henkinen kotini on Filosofian Akatemia, joka on Helsingissä päämajaa pitävä tutkimus- konsultointi- ja valmennusyritys. Tällä
hetkellä noin 80% työajastani käytän suomalaisen työelämän mullistamiseen valmentaen Filosofian Akatemialla yritysjohtoa ja esimiehiä tulevaisuuden työn taitoihin, kuten sisäisen motivaation johtamiseen ja itseohjautuvuuteen. Loput 20% ajastani käytän opiskeluihini ratkaisukeskeiseksi työnohjaaja-valmentajaksi Oulun Yliopistolla. Teen myös yksilö- ja ryhmätyönohjausta, esimerkiksi yrittäjien mentorointia Intotalon yrittäjävalmennuksissa. Verkostot ovat edelleen laajat ja pieni tarttumapinta akatemiamaailmaan tulee mm. tällä hetkellä Art of Hosting -fasilitointikoulutuksen järjestämisestä yhdessä parin Tiimiakatemia-alumnin kanssa.

Mitä osaamista sinulta vaaditaan? Miten omaa osaamista on tullut kehitettyä tässä matkan varrella?

Sekä valmentajan että työnohjaajan työssä tulee olla tietoinen ja kiinnostunut työelämästä ilmiötasolla; seurata trendejä, yhteiskunnan muutoksia, tuoreinta tutkimusta ja alan kirjallisuutta. Yksi tärkeimpiä taitoja on osata olla aidosti läsnä, kuunnella ja kysyä oikeita kysymyksiä. Viitekehyksinä positiivisen psykologian ja ratkaisukeskeisyyden ajattelutavat tuntuvat omilta ja luontevilta. Molemmissa työrooleissa on olennaista pystyä työntämään oma ego ja pätemisen tarve taustalle, jotta voi aidosti auttaa ja mahdollistaa toisen kehittymistä. Työssäni vaaditaan toki myös mm. projektinhallintataitoja, itsensä johtamista, priorisointia, tiimityöskentelyä. On pystyttävä joustamaan ja oppimaan uutta jatkuvasti. Fasilitointi-, ryhmätyöskentely- ja dialogitaidot ovat tärkeitä. Teen myös somemarkkinointia, suunnittelen tapahtumia, teen tarjouksia ja myyntikäyntejä. Olen valmistunut Tiimimestareista tiimivalmentajaksi, käynyt näyttötutkintomestarikoulutuksen ja nyt käynnissä oleva työnohjaajakoulutus kestää 2,5 vuotta. Luen jatkuvasti alan kirjallisuutta ja artikkeleita.

Miltä akatemian jälkeinen elämä tuntui, kuinka pääsi mukaan työelämään? 

Minun Akatemiapolkuni ei ollut se tavanomaisin. Samaan aikaan, kun aloitin Akatemiaopinnot, sain tietää olevani raskaana. Sain kaksi lasta Akatemia-aikana sekä juuri ennen toisen lapsen syntymää muutin takaisin kotipaikkakunnalleni Ouluun. Olin tekemässä viimeistä 24h innovointia 5-viikkoisen vauvan kanssa 😉 Työmahdollisuuksien suhteen en olisi malttanut aivan vielä lähteä Tampereelta. Kuitenkin tiedostin, että jotta voin toteuttaa itseäni pienten lasten kanssa yrittäjänä, tukiverkot ovat supertärkeät ja muutimme takaisin 10 vuoden poissaolon jälkeen. Oulussa aloitin verkostojen rakentamisen alusta jo äitiysvapaalla tutustumalla paikalliseen yrittäjyyden oppimisen ekosysteemiin. Aloitin vapaaehtoisena järjestämällä startup-tapahtumia ja pikkuhiljaa aloin saada laskutettavaa työtä. Minulla oli vahva matkailualan tausta ohjelmapalvelupuolelta ja päädyin tuottamaan mm. Polar Bear Pitchingiä, Lumo-valofestivaalia, yritystapahtumia ja olin myös osakkaana myyntiseminaareja järjestävässä yrityksessä. Samaan aikaan kasvatin valmennuspuolta eli mm. valmensin tiimivalmentajia Tiimiakatemia Globalin kanssa sekä ohjasin yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon tekijöitä Intotalon valmennuksissa.

Olen ennakkoluulottomasti tehnyt viime vuosien varrella hyvin erilaisia töitä hyvin erilaisten toimijoiden kanssa. Olen työskennellyt yrittäjänä, freelancerina, laskutusosuuskunnan kautta, osakkaana, verkoston jäsenenä yhteistyökumppaneinani yritysten lisäksi mm. Oulun kaupunki, non-profit organisaatioita ja oppilaitoskenttää. Akatemia-aikana ja sen jälkeen olin intohimoisen kiinnostunut yrittäjyyskasvatusasioista ja tiimivalmennuksesta oppilaitospuolella. Olen tehnyt paljon töitä pienyrittäjien ja startup-yrittäjien kanssa ja nykyään taas enemmän isojen yritysten ja organisaatioiden kanssa. Olen tukenut Oulun ammattikorkeakoulun Terwa-akatemian syntymistä olemalla mukana sen suunnittelussa, opiskelijahaussa, ohjausryhmässä ja valmentamalla sen valmentajia.

Mikä on paras muistosi Proakatemialta?

Paljon yksittäisiä onnistumisen kokemuksia; puhujareissu Manchesteriin osuustoimijoiden konferenssiin, eka iso koko tiimin yhteinen Reino&Aino proggis, luovien yrittäjien yhteisön valmentaminen, yrittäjyyskasvatusseminaarin järjestäminen, oman tiimin antama tunnustus hyvästä työstä. Ehkä isoimpana kolahduksena ahaa-elämys siitä, että näinkin voi oppia ja kuinka nerokas konsepti tämä onkaan. Olin etsinyt omaa uutta suuntaa työelämässä ja kokenut monenlaista, ja koin akatemia-ajan todella vahvasti omaksi jutukseni ihan alusta asti. Nautin tiimioppimisesta ja Proakatemian tarjoamista mahdollisuuksista. Ja ne ihmiset ja se yhteisöhän oli ihan ainutlaatuinen <3

Miltä proakatemialaisuus sinusta tuntuu tänä päivänä?

Olen superylpeä siitä, että olen opiskellut Proakatemialla. En olisi osannut arvata, kuinka päivittäin olen hyötynyt siellä oppimistani taidoista. Kuinka valmennan yritys- ja koulumaailmaa niihin samoihin lainalaisuuksiin, mihin kasvamme akatemialla ns. itsestäänselvyyksinä. Olen kokenut jotain, mistä moni vain haaveilee tai minkä olemassaoloa moni ei pysty edes kuvittelemaan. Olen myös hurjan kiitollinen Proakatemian valmentajaheimosta, jolla on iso paikka sydämessäni edelleen. Opinnot siellä avasivat silmäni aivan uudenlaiselle uralle ja tajusin, että oppivien organisaatioiden kehittäminen on todellakin minun juttuni.

Mitä on ikävä Akatemialta?

Yhteishenkeä. Toisten tukemista. Valmista verkostoa. Samanhenkisiä ihmisiä. Pajoja. Kokeilemisen, seikkailun ja oppimisen pelikenttää.

Mikä oli tärkein oppi tai koppi Akatemialta, joka on jäänyt käteen?

Proakatemian arvojen kautta tuli jo alussa tutuksi se, että luottamuksen rakentuminen on huipputiimin työskentelyn elinehto. Sisäisen motivaation johtamisen viitekehyksessä se liittyy psykologiseen turvaan ja on minkä tahansa hyvin toimivan organisaation edellytys. Myös ”luota prosessiin” on edelleen ajankohtainen. Kokemusperäinen tieto tiimioppimisesta, tiimiyrittäjyydestä ja itseohjautuvuudesta antaa etulyöntiaseman, kun vie näitä asioita ”akatemian ulkopuoliseen maailmaan” eli tosielämään ;). 12- ja 24h innovoinneista oppi myös paljon.

miia_maijala_06

Kuva: Olli Luoma-aho / Feeniks Visual

Minkälaisia terveisiä haluaisit lähettää nykyisille proakatemialaisille?

Proakatemiaopinnot eivät sovi kaikille. Siellä täytyy sietää epävarmuutta ja asioiden ensimmäistä kertaa tekemistä, koska siellä opitaan yrittäjyyttä. Tiimioppimisessa on todella tärkeää heittäytyä, antaa muille itsestään, sitoutua tiimin toimintaan ja tuoda oma osaaminen tiimin käyttöön. Toisinaan Proakatemialle päätyy yksinsuorittajia, jotka ajattelevat, että voivat vain ”ottaa” muilta, mutta se ei toimi eikä ole reilua. Proakatemialla oppii aidosti työelämätaitoja, kuten myyntiä, palautteen antamista ja vastaanottamista ja reflektointia. Projektejaan ei kannata valikoida liikaa vaan alusta asti tehdä ja kokeilla ennakkoluulottomasti kaikkea mahdollista. Esimerkiksi itse menin opiskeluaikoina Art of Hosting -koulutukseen tietämättä siitä lähes mitään ja nyt järjestän sellaisia itse. Ei haittaa, vaikkei tiedä mikä kiinnostaa tai mitä haluaa ”isona” tehdä. Pikku hiljaa huomaa, mistä tykkää, mistä ei, ja pystyy koko ajan tuunaamaan omaa oppimistaan haluamaansa suuntaan, juuri oman näköiseksi ammattitaidoksi. Missään koulussa ei opi tuntemaan itseään niin hyvin kuin Proakatemialla, ja se on yksi tärkeimpiä oppeja mitä voi saada.

 

Kiitos Miia! 

Yhteystiedot:

Miia Maijala
maijalamiia@gmail.com