Kuukauden alumni: Jussi Meresmaa

Kuukauden Alumni on kuukausittain ilmestyvä blogisarja Proakatemian blogissa. Sarjassa esitellään Akatemialta valmistuneita menestyneitä Alumneja ja tallennetaan heidän tarinansa Proakatemian yhteisölle. Nämä tarinat auttavat ymmärtämään minkälaisen matkan proakatemialainen kulkevat 2,5 vuoden aikana.

Kuukauden alumniMarraskuun alumnimme on Jussi Meresmaa. Hän on yrittäjä toimiva 37-vuotias
kolmen lapsen isä Lempäälästä. Kysyimme häneltä kuulumiset, ja mitä elämä on tuonut mukanaan Proakatemialta MyMedia-tiimistä valmistumisen jälkeen.

Mitä teet tällä hetkellä?

Johdan frisbeegolfiin keskittynyttä yritysrypästä Tampereelta käsin. Olemme mukana lajin kehittämisessä maailmanlaajuisesti. Työllistämme kolmisenkymmentä intohimoista työntekijää kuudessa maassa. Tehtäväni on rakentaa frisbeegolfista maailmanlaajuinen harrastus ja elämäntapa.

Minkälaista osaamista työsi vaatii? Miten pidät yllä osaamistasi?

Työni on erittäin liikkuvaa ja hektistä. Olen jatkuvasti liikkeessä ja tavoitettavissa – yrityksissämme on toimintaa ympäri vuorokauden, koska toimimme usealla aikavyöhykkeellä. Työ vaatii hyvää ajankäytön hallintaa ja organisointikykyä. Osaamisen ylläpito vaatii jatkuvaa itseopiskelua. Luen myös paljon johtamiseen liittyvää kirjallisuutta.

Mitä teit Proakatemialta valmistuttuasi?

Perustimme Proakatemialla ollessamme yrityksen nimeltä MyMedia. Jatkoimme valmistuttuamme sen kanssa mainostoimistona. MyMedia muuttui sittemmin Mainostoimisto Darling:ksi, jonka myimme lopulta valmistumisen jälkeen jatkaneelle Villivisiolle.

Mikä on paras muistosi Akatemialta?

® Innova Champion Europe

Visio2001 -tapahtuma ja sen järjestelyt. Se oli ensimmäinen iso projektimme, jossa pääsimme oikeasti mukaan yrittämisen maailmaan. Vastasin silloin tapahtuman visuaalisesta ilmeestä.

Mitä on ikävä Proakatemialta? Mitä voisi kehittää?

Yhteisöllisyyttä jäin kaipaamaan. Akatemian aikaista yhteishenkeä on vaikea saavuttaa ns. normaalissa työmaailmassa.

Mikä oli tärkein oppi Akatemialta?

Jokaisen ihmisen pitäisi olla elämässään edes hetken aikaa yrittäjänä. Se kasvattaa ihan eri tavalla kohtaamaan maailman ja sen muutokset.

Oliko shokki tulla Proakatemialle? Onko huonoja muistoja?

Tiesin, mihin olin menossa. Ainoa shokki oli se, kuinka vaikeaa oli päättää yrityksen nimestä 20 henkilön kesken – se vei monta päivää!

Terveiset nykyisille akatemialaisille ja Proakatemiaa opiskelupaikkana harkitseville?

Mikäli haluat kokeilla rajojasi, ja sinussa on edes hitusen seikkailijaa – suosittelen!

Proakatemialla hyvä kiertää

Aloitin tiimiyrittäjyysopinnot Proakatemialla tänä syksynä. Muutos suuresta koululaitoksesta tiiviiseen ja visuaalisesti kauniiseen oppimisympäristöön oli suuri. Varsinkin aluksi koin olevani todella hukassa uusien asioiden kanssa, tuntemattomien ihmisten keskellä. Erityisesti kaikki Proakatemian lempinimet erilaisille asioille olivat aivan hepreaa.

Aluksi hieman jopa hävetti mennä kysymään muilta apua, sillä tiedän väen olevan kiireistä. On kuitenkin uskallettava ottaa askel toisen suuntaan ja avata suu. Ei kannata pohtia asiaa puhki vain yksin toimistossaan!

Olenkin useasti mennyt Proakatemialla kysymään apua minulle ennestään tuntemattomalta henkilöltä. Hän on lopettanut työnsä ja kertonut, että kysymyksille on aina aikaa. Vastaus ei tule vain olan yli huikkaamalla, vaan oikeasti käännytään kuuntelemaan toista ihmistä. Lopuksi vielä pyydetään rohkeasti kysymään lisää ja kerrotaan, ettei tyhmiä kysymyksiä ole!

Täällä yhteisössä lähtökohtana on, että autettava auttaa. Koska vanhoja tiimiläisiä on autettu alkuun, niin hekin haluavat auttaa meitä uusia. Oletuksena on, että mekin sitten tulemme auttamaan seuraavia mahdollisimman paljon. Ei kannata pitää omia viisauksia vain itsellään, vaan opit ja kopit jaetaan. Itse ainakin odotan kovasti, että saan jakaa tietoni sitten seuraaville tiimeille!

Toki tärkeää on oppimisen prosessi – vastausta ei pidä antaa suoraan. Siten se ei estä ajatuksen luovuutta ja oppimista kokemuksen kautta. Oikeastaan suorien vastauksien sijaan annetaankin neuvoja ja jaetaan omia kokemuksia, joista voi ottaa suuntaa.

Proakatemialla on omia kanavia, joissa on sekä nykyisiä että jo valmistuneita akatemialaisia. Muistan jo kesällä ihmetelleeni, kuinka nopeasti sieltä saa vastauksen esitettyyn kysymykseen. Proakatemia on ihana yhteisö, jossa toisia autetaan pyyteettömästi.

”Sillä jokainen, joka apua saa, sitä joskus tajuu myös antaa…” -Pave Maijanen

 

Heli Hekkanen

Mikä ihmeen Eventa?

Olemme viime vuoden puolella blogissamme esitelleet jo ensimmäisen hyvinvointialan erikoistiimiemme toimintaa ja käytäntöjä, joten nyt on vuoro esitellä toinen erikoinen tiimimme: matkailutiimi Eventa Creative.

Matkailutiimi perustettiin Proakatemialle ainakin jokseenkin korvaamaan TAMKilta ja lähes koko Suomesta lopetettua korkeakoulutasoista matkailualaa. Matkailu on kasvava ala ihmisten kaukokaipuun kasvaessa ja matkustamisen helppoutuessa entisestään. Proakatemialla nähtiin suuri potentiaali uudenlaisen tiimin kokeilussa.

Matkailutiimissä poikkeuksista suurin verrattuna muihin tiimeihin on se, että matkailutiimi jatkuu. Tavalliset osuuskunnat ovat pystyssä 2,5 vuotta, jonka jälkeen se ajetaan alas tiimin valmistuessa, elleivät vastavalmistuneet yrittäjät tai osa heistä sitä halua lähteä jatkamaan. Matkailutiimiin valittiin ensimmäisenä vuonna eli syksyllä 2014 vähemmän jäseniä, joka mahdollisti sen, että uusia osakkaita voitiin lisätä seuraavana vuonna. Eventan koko siis karttuu ja jäsenistö muuttuu vuosi vuodelta, eikä toiminta lakkaa laisinkaan; ainakaan, mikäli tämä uusi kokeilu mielletään toimivaksi. Tällä hetkellä tiimissä on 21 matkailusta kiinnostunutta osakasta, ja olemme kokeneet muutoksen haasteista huolimatta onnistuneeksi. Ensi vuonna tiimiin tulee uudet noin 10 opiskelijaa, jolloin syksyn ajan, ennen syksyllä 2014 aloittaneiden valmistumista tiimissä on poikkeukselliset 30 jäsentä. Siinä riittää sopeutumista, ja aika näyttää, kuinka tämä toimii.

Matkailutiimi toimii muutoin aivan samalla tavalla kuin muutkin Proakatemian tavalliset tiimit, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Tiimiläiset suorittavat 10 pakollista opintopistettä turismin opintoja. Toinen kurssi on pakollinen turismin peruskurssi, ja toisen saa valita itse omien mieltymysten mukaan. Esimerkiksi tänä vuonna kaksi tiimiläistä on suorittanut pakollisen kurssin lisäksi kaksi viikkoa kestävän intensiivikurssin Namibiassa Afrikan auringon alla. Vaihtoehtoja siis on. Matkailu painottuu myös projektien luonteessa. Tiimi tekee yhtälailla tavallisia projekteja kuten nettisivuja ja tapahtumia kuin muutkin, mutta matkailutiimin on tarkoitus luoda projekteja, joiden pääpaino on joko kansainvälisyydessä tai muussa matkailussa vaikkapa sitten täällä Tampereella. Tämän vuotinen, uusiutunut tiimi on aloittamassa ulkomaille suuntautuvia projekteja, jotka jatkuvat myös nykyisten jäsenten valmistuttua. Projekteilla on mahdollisuus kasvaa siis niin laajalle, kuin tiimi on niitä valmis viemään. Tämä luo myös hyvää pohjaa myöhemmin aloittaville eventalaisille, jotka pääsevät heti käsiksi maailmanlaajuisiin projekteihin.

Koska matkailu on tiimissä lähellä jäsenten sydäntä, haluaa todella moni myös käyttää hyödykseen koulun tarjoaman mahdollisuuden vaihto-opiskeluun ulkomailla. Yksi osakkaamme on nyt Itävallassa, ja tulevana keväänä kokoonpanomme pienenee lähes puoleen, kun innokkaat matkailijat suuntaavat kouluihin eri puolille maailmaa. Kuten arvata saattaa, yrittäjyysopiskelijat eivät osaa vaihtoaikaakaan jättää käyttämättä hyödykseen, vaan projekteja pyritään löytämään myös tutuksi tulevasta vaihtokohteesta. Kaikki mahdolliset verkostot hyötykäyttöön!

 

Tästä löydät vielä linkin Eventan omaan blogiin, johon sekä originelli että uutukainen ovat kirjoittaneet omia kokemuksiaan mielenkiintoisesta, ennen näkemättömästä seikkailusta.

 

Jonna Lipponen

Eventa Creative