somekuvazoomissa

Valmistun tradenomiksi, jonka ammattina on virtuaalifasilitointi – eli mikä?!

Olen virtuaalifasilitaattori, mutta mitä se siis käytännössä tarkoittaa?

Virtuaalifasilitointi on virtuaalisesti eli etänä tapahtuvaa fasilitointia. Perinteinen fasilitointi on ryhmätyöskentelyn suunnittelua, organisointia ja johtamista työskentelyn tavoitteiden saavuttamiseksi. Tällainen fasilitoitava etäryhmätyöskentely voi olla esimerkiksi työpaja, kokous, asiakasraati, koulutus tai luento.

Virtuaalifasilitoinnin ydintä on suunnitella etänä tapahtuva ryhmätyöskentely sellaiseksi, että osallistuminen ja yhdessä työskentely on kaikille mukana oleville helppoa ja miellyttävää – samalla tilaisuuden tavoitteet saavuttaen.

Yksinkertainen esimerkki virtuaalifasilitoinnista on etäluennon virtuaalifasilitointi – se voisi esimerkiksi pääpiirteittäin olla seuraavanlaista:

  1. Kerron opiskelijoille etukäteen, että tällä kertaa ei ollakaan luokkahuoneessa, vaan luento onkin Zoomissa.
  2. Annan opiskelijoille tarkan ohjeistuksen, kuinka osallistuminen Zoomissa omalta tietokoneelta tapahtuu.
  3.  Kutsun ja teknisen ohjeistuksen yhteydessä kerron myös siitä, minkälaista läsnäoloa osallistujilta odotetaan. Esimerkiksi “Luennon ensimmäinen tunti on lähinnä kuuntelua, joten aamupalan syöminen samalla onnistuu, mutta luennon toinen tunti sisältää keskustelevaa ryhmätyöskentelyä, jolloin pidetään mikit & kamerat auki ja tehdään tehtäviä yhdessä.”
  4. Avaan Zoomissa tilaisuuden vartin ennen luennon alkua, jotta opiskelijat ehtivät vielä testailla, että oman tietokoneen tekniikka toimii Zoomissa.
  5. Luento alkaa reippaalla aloituksellani Zoomissa sovittuna kellonaikana.
  6. Luennon aluksi kerron päivän aiheen ja mitä tänään on tavoitteena oppia.
  7. Kysyn tämän jälkeen, onko luennon aiheeseen liittyviä toiveita tai odotuksia, ja pyydän kertomaan näistä chat-viestillä yhteisessä Zoomin chatissä.
  8. Luennon aikana jaan opiskelijat välillä pienryhmiin(=breakout rooms) hetkeksi tekemään yhdessä tehtäviä oman pienen ryhmän kanssa.
  9. Tehtäviä varten jaan chatin kautta jokaiselle ryhmälle linkin omaan valkotauluun, jossa pienryhmätyöskentely tapahtuu. Olen etukäteen tehnyt ryhmille nämä omat valkotaulut ja kirjoittanut valkotauluihin valmiiksi tehtävänannon, jotta luennon aikana voin vain nopeasti kopioi-liitä -klikkauksilla jakaa linkit.
  10. Luennon aikana käytän myös koko ryhmän yhteistä valkotaulua, johon pyydän jokaista kirjoittamaan jotain, mitä uutta on luennon aikana oivaltanut. Tämän jälkeen pyydän jokaista lukemaan Flingan taululta muiden oivallukset ja tykkäämään kaikista oivalluksista omasta mielestään parasta.
  11. Luennon päätteeksi pyydän palautetta Mentimeterin avulla. Mentimeterin kanssa saan palautteen kerättyä ja jaettua osallistujille muutamassa minuutissa ja voin palautteen avulla kehittyä yhä paremmaksi etätilaisuuksien fasilitoinnissa.

Lue lisää virtuaalifasilitoinnista ja käytännön vinkeistä nettisivuiltani www.virtuaalifasilitointi.fi

Proakatemia on TAMKin yrittäjyyden yksikkö, jossa luodaan parempaa maailmaa tiimiyrittäjyyden tarjoamilla keinoilla. Hae Proakatemialle täällä!

Teksti: Maria Eskola

 

 

Add a Comment

You must be logged in to post a comment