Jokaisella on oma tiensä: Tiimioppimisen maastaviejän tarina

Ensimmäisenä vuotena Proakatemialla katsellessa vanhempia menestyviä tiimejä,
sekä ihmisiä niissä tiimeissä tulee usein melko epävarma olo. He näyttävät itsevarmoilta
menestyjiltä ja pieni pelko hiipii puseroon “Onko minusta oikeasti tähän?”. Tämän takia alumnien tarinat ja kokemukset auttavat sekä rohkaisevat meitä ensimmäisen vuoden “pinkkuja” näkemään omaa potentiaalia ja etsimään rohkeammin omaa polkua. Seuraavaksi lyhykäisyydessään tiimioppimisen maastaviejän Maria Ruokosen tarina.

Maria Ruokonen valmistui Extempo osuuskunnasta vuonna 2013. Tämän jälkeen hän on perustanut Less Miserables nimisen osuuskunnan yhdessä Lauri Holjan kanssa ja nyt hän vie Proakatemian opiskelumallia kansainvälisille markkinoille. Mariankin tie yrittäjäksi on ollut sattumien summa. Hänellä oli jo vahva halu kansainvälisyyteen ennen akatemiaa ja hän päätyikin Akatemian ensimmäiseen tiimiin, jolla oli alusta asti määriteltynä teemana kansainvälisyys.

Annamari Könnölä, Lauri Holja, Maria Ruokonen, Nina Widén, Raine Luntta, Matias Koistinen, Akseli Cairns ja Allan Palmroth.

Maailmanympärysmatkalle lähdössä: Annamari Könnölä, Lauri Holja, Maria Ruokonen, Nina Widén, Raine Luntta, Matias Koistinen, Akseli Cairns ja Allan Palmroth.

Koko Extempo-tiimin taivalta leimasi vahva yhtenäisyys ja kunnianhimo. Tiimi jäikin historiaan tiiminä, joka teki Final Campillä, eli Akatemia tiimien perinteisellä viimeisellä yhteisellä reissulla, matkan maailman ympäri. Tiimin 2,5 vuotinen matka ei sujunut ilman ongelmia ja konflikteja. Tiimi perustettiin kahdentoista hengen osuuskuntana, mutta koska tiimiyrittäminen vaatii motivoitunutta asennetta, itsensä johtamiskykyä ja täyttä sitoutumista, päättyi Extempon Proakatemia-aika kahdeksan sitkeimmän jäsenen voimin.

Maria toimi viimeisen puolen vuoden ajan Business leaderina ja hänen haasteenaan oli motivoida tiimiä viimeiseen puristukseen ennen Final Campia. Hänellä oli jo kokemusta aikaisemmin johtamisesta Proakatemian kansainvälisen ryhmän vastaavana, joka huolehtii mm. kansainvälisistä vieraista Akatemialla. Maria kokee johtamisotteensa valmentavana ja hänen tavoitteenaan on haastaa yksilön ylittämään itsensä.

Maria Fidzillä

Maria Fidzillä

Silti hienojen projektien esimerkkinä toimiminen Tampereen Flamenco viikkojen tuottajana ja useiden johtamistehtävien jälkeen Marian polku Proakatemian jälkeen oli vielä epäselvä lähdettäessä Final Campille. Kuitenkin Laurin kanssa löytyi yhteinen mielenkiinto jatkaa kansainvälisyyden polkua. “Final Campillä Tamkin kautta tuli kyselyä, että olisiko kiinnostusta lähteä Barcelonan konferenssiin vetämään esitys”. Tähän Maria ja Lauri tarttuivat saaden arvokasta näkemystä tiimioppimismallin markkina-arvosta. Tämän jälkeen Marian kontaktien kautta löytyi ensimmäinen maksava asiakas Barcelonasta.

Barcelonan konferenssia varten Maria ja Lauri, apunaan TAMKin valmentaja Timo Nevalainen, muotoilivat tiimioppisen akateemista maailmaa kiinnostavaksi malliksi ja tällä tiellä he ovat edelleenkin. Kahden hengen osuuskunnan kunnianhimoisena visiona on, että “kaikilla maailman nuorilla olisi mahdollista valita tämän kaltainen koulutusmuoto”.

Helmikuun alussa Maria lähtee Sloveniaan Maribor nimiseen kaupunkiin, jossa on kiinnostusta perustaa Proakatemian kaltainen tiimioppimisen yksikkö. Hänen mukaansa yrittäjyydessä on hienointa: “Yrittäjät voivat vaikuttaa asioihin. Vaikka ollaan pieniä tekijöitä, niin voidaan olla mukana muutoksessa”. Tässä linkki Less Miserablesin sivuille: http://lessmiserables.com/

Juuso Koivuniemi,
Noste 360°

Tags: No tags
0

Add a Comment

You must be logged in to post a comment