Kuukauden alumni: Mika Kuusisto

Kuukauden alumniMiltä tuntuu 1,5 vuoden aikana perustaa yritys, kasvattaa sen liikevaihto useisiin miljooniin ja siinä samassa vielä myydäkin tämä firma? Entä mitä eväitä Proakatemia antoi tähän kaikkeen? Kysymyksiin vastaa vuonna 2013 Hype-osuuskunnasta valmistunut Mika Kuusisto.

Mitä teet tällä hetkellä?

Olen Kopla Gamesin toimitusjohtaja ja yksi sen neljästä perustajasta. Pyöritän yritystä ja huolehdin liiketoiminnan kehittämisestä. Viimeiset 1,5 vuotta päätehtäväni on ollut yksinkertaisesti varmistaa, että yrityksellä on rahaa pankissa. Olen nostanut useamman rahoituskierroksen, hankkinut meille julkaisijan ja julkista rahoitusta sekä myynyt yrityksen.

Tänä vuonna keskiössä on yrityksen kasvattaminen sekä uusien mahtavien tyyppien rekrytointi ja heidän saattaminen sisään taloon. Seuraavaksi mietimme, millaisen organisaation ja strategian haluamme luoda.

Mikä on Kopla Games?

Kopla Games on mobiilipeli-startup. Yrityksen perusti tammikuussa 2015 neljä kaverusta, joilla kaikilla on tausta Angry Birds -pelin tekemisessä.

Ensimmäisenä vuonna nostimme 800 000 euroa kahdella rahoituskierroksella ja solmimme julkaisusopimuksen. Haaveenamme oli, että jos joku päivä menee todella hyvin, niin firma ehkä myydään. Kävikin aika suuri ”mäihä” ja yritys myytiinkin jo puolentoista vuoden päästä.

Kopla Gamesin toiminta jatkuu Tampereella samalla meiningillä kuin ennenkin. Tavoitteenamme on luoda maailman hittitason mobiilipeli. Aiomme siis tehdä saman toimintaroolipeli-genrelle kuin mitä Supercell teki strategiapeleille: esittelemme sen massayleisölle.

Vastikään julkaistiin ensimmäinen pelimme Nonstop Knight. Sillä on mennyt lupaavasti ja ensimmäisen kuukauden aikana peli sai 4 miljoonaa käyttäjää. Kasvatamme peliä edelleen, ja tuomme sille lisää käyttäjiä; bisnes sen ympärillä on vahvaa.

Tulevaisuudessa teemme lisää pelejä. Nonstop Knight ei ole vielä tavoittanut visiotamme maailmanluokan hittipelistä, mutta se on ensimmäinen askel oikeaan suuntaan.

Kun perustimme Kopla Gamesin, meillä ei ollut mitään mahtavaa ideaa pelistä. Pikemminkin meillä oli vahvat ajatukset siitä, millä tavoin haluamme työskennellä. Kokemuksemme kautta olemme nähneet, mitkä ovat ne järkevät tavat etsiä maailmanluokan hittipeliä. Lean Startup -kirja oli itselle kaikkein liikuttavin teos Proakatemian aikana, ja se toimii yrityksemme tuotefilosofian takana.

Kopla Games Proakatemia

Millasta osaamista työsi vaatii?

Intohimoa ja oppimista. Mikään ei ole valmentanut minua esimerkiksi siihen, miten yritykselle hankitaan rahoitusta. Proakatemialla opin kuitenkin sen, miten haen tietoa ja sovellan sitä.

Työssäni tarvitaan myös ihmistaitoja. Tulen tietojenkäsittelyn puolelta ja kuvailen itseäni edelleen nörtiksi. Akatemialla opin toimimaan kaikenlaisten ihmisten kanssa. Niin moni asia yritystoiminnassa on aina ihmissuhdetaidoista kiinni.

Työni vaatii tietynlaista asennetta olla jatkuvasti valmiina muuttamaan suuntaa. Pitää analysoida ja reflektoida miten asiat toimivat ja parantaa toimimattomia prosesseja.

Ehdotonta on myös korkea sietokynnys epävarmuudelle sekä riskinottohalu.

Yrityksemme myytiin kesällä saksalaiselle Flaregamesille. Kansainvälisessä yhteistyössä on aina haaste työskennellä jonkun kanssa, joka ei ole kanssasi samassa tilassa. Proakatemialla ymmärsin, kuinka tärkeää luottamuksen luominen on. Tätä oppia olen hyödyntänyt ja olemme alusta asti pyrkineet näkemään toisiamme paljon kasvokkain ja luomaan sitä kautta luottamusta. Vierailemme usein Saksassa ja saksalaiset täällä. Luottamus on aina lähtökohta hyvälle kommunikaatiolle.

Miten omaa osaamista on tullut kehitettyä matkan varrella?

Yksi parhaista opeistani Proakatemialta oli oppia lukemaan kirjoja. Tosin vasta viimeisen parin vuoden sisällä olen päässyt kunnolla vauhtiin ja rakastunut lukemiseen sekä tiedon hankkimiseen. Tulee olla palo lukea, tutkia ja selvittää asioita, sekä pohtia niitä kriittisesti ja kokeilla opittua käytännössä.

Mitä olet tehnyt akatemian jälkeen?

Ennen Kopla Gamesin perustamista toimin kaksi vuotta tuottajana pelien parissa. Sitä kautta sain substanssiosaamista siitä, mitä halusin tehdä. Opin, millaista on tehdä pelejä, millaisia haasteita alalla on ja mitä tiimin johtaminen tarkoittaa siinä ympäristössä.

Aloitin pelihommat jo akatemian aikana. Muistan sanoneeni viimeisessä mökkipajassa, että siihen mennessä kun täytän kolmekymmentä, olen perustanut oman yrityksen. Mutta tosi hyvä mahdollisuus siihen tulikin jo aiemmin.

Koen, että oli kriittistä kerryttää pari vuotta substanssiosaamista pelialasta ennen oman yrityksen perustamista. Akatemialta saa innostuksen ja palon oppia asioita, mutta käytännön kokemus itse tekemisestä jäi puuttumaan.

Paras muistosi akatemialta?

Ulkomaanreissu! Hype säästi 1,5 vuotta rahaa img_3403reissua varten ja juuri ennen valmistumistamme lähdimme Amsterdamiin, Barcelonaan ja Mauritiukselle. Kuvasimme matkalla dokumenttia, jossa fiilistelimme eri maiden nuorten yrittäjien näkökulmia ja ajatuksia yrittäjyydestä.

Akatemialla ajoin itseni monta kertaa esiintymään, mistä ei ollut aiempaa kokemusta. Moni akatemialainen tsemppasi, että ”sähän teet tätä aika hyvin” ja ”tässä voisi olla jotain!”. Esiintyminen onkin supertärkeätä nykyisessä työssäni. Keskustelen paljon sijoittajien kanssa ja viimeksi pari viikkoa sitten olin Saksassa puhumassa sadan hengen yleisölle. Edelleen esiintyminen jännittää tosi paljon, eikä se ikinä tunnu tulevan luonnostaan. Mutta fiilikset ovat silti samat kuin puhuessani vaikka Hypen 24h:ssa tai Pilotissa.

Parhaita hetkiä olivat myös mökkipajat. Ne ovat loistava työkalu tiimiytymiseen. Kopla Games on alusta saakka pitänyt mökkipajoja parin kuukauden välien. Mökkipajasta ponnistimme myös liikkeelle: mietimme mitä Kopla Games on ja mitä haluamme olla. Edelleen pidämme perinteestä kiinni: viime viikolla pidimme mökkipajamme paljulautalla!

Millaisia projekteja Hype teki Proakatemian aikana?

Ensimmäisenä syksynä loimme Palvelu lahjaksi –tuotteen. Koko tiimi oli mukana projektissa, ja se oli hyvä tilaisuus tutustua sekä luoda luottamusta.

Hype konseptoi myös Visio juniorin. Järjestimme tapahtuman sekä harjoittelimme myyntiä. Siitä saadusta myyntikokemuksesta on ollut nykyisessä työssäni korvaamatonta hyötyä.

Pidimme lisäksi Skå –kahvilaa Koskikeskuksessa. Se opetti ymmärtämään lukuja ja huomasimme, kuinka vaikea onkaan pyörittää järkevää kahvilabisnestä.

Hypellä on edelleen sama Whatsapp-kanava, ja olemme yhteyksissä vuosittain. Matkustamisesta on jäänyt myös perinne, jota pienellä porukalla jatketaan. Seuraavaksi lähdemme Tallinnan ristelylle, jonne Veijokin on ylipuhuttu mukaan!

Miltä proakatemialaisuus tuntuu tänä päivänä?

Itselläni on mieletön respect sitä kohtaan, mitä kaikkea siellä oppi. Proakatemia on ollut tärkeä askel oman urani näkökulmasta. Koin tosin välillä olevani ulkopuolinen, sillä olin ainut, joka halusi tehdä teknologiaan ja peleihin liittyviä juttuja. Proakatemialaisuus saattaa helposti pistää porukkaa samanlaiseen muottiin. Tuntuu kuitenkin, että olen saanut räätälöityä proakatemialaisuuden siihen mitä haluankin olla.

Miltä tuntui olla tietojenkäsittelyn opiskelija Proakatemialla?

Aloitimme opinnot 2011, ja olin kaikille, että ”hei Netflix, Twitch ja muut videostriimauspalvelut on iso juttu Jenkeissä, eikä mitään sellaista ole Suomessa. Mitä jos tuotaisiin sellainen tänne!?”. No ei kukaan muu ollut innoissaan siitä.

Proakatemialla monipuolisuus rikastuttaa, mutta toisaalta hankaloittaa tiimien toimintaa siinä vaiheessa, kun ihmiset haluavat tehdä ihan eri juttuja. On tosi vaikea saada 20 tyyppiä kävelemään samaan suuntaan, kun osa haluaa tehdä Netflixiä ja osa pyörittää kahvilaa.

Loppujen lopuksi parhaita asioita olivat kuitenkin ne projektit, jotka tehtiin tiimin kanssa yhdessä. Siinä oppi työskentelemään hyvin toisenlaisten ihmisten kanssa, kun mihin olin omalla alallani tottunut. Proakatemialla kaikki olivat bisnesihmisiä, kun taas itse työskentelen täällä ohjelmoijien ja graafikoiden kanssa.

Uskon Proakatemia -opinnoista olevan hyötyä kaikissa töissä. Akatemia on antanut itselleni paremmat lähtökohdat tähän duuniin, kuin mitä olisin saanut mistään muualta. Tosin, en osaa vieläkään niitä tietojenkäsittelyn taitoja, joten sen takia ajauduin tuottajaksi. Kun ei osannut suunnitella, piirtää tai koodata, jäi jäljelle ihmisjohtaminen.

Proakatemia mahdollistaa monien alojen opiskelijoille tekemistä. Vaikka olisit tietojenkäsittelyn opiskelija, joka ei ole kiinnostunut bisneksestä, uskon että opit Proakatemialla tekemään paremmin vaikka nettisivuja kuin Kuntokadun puolella. Akatemialla tippuu miljoonia web-projekteja käsiin, ja siellä voit 2,5 vuotta tehdä rahaa projekteilla. Ohjelmoijille tosin akatemia ei ehkä ole oikea paikka.

Mitä on ikävä akatemialta?

Proakatemialla oli aina hyvä fiilis ja viba.

Muistan hyvin tutustumispäivän, jolloin tulin ensimmäistä kertaa akatemialle. Tajusin heti, että nyt ollaan tultu ihan erilaiseen mestaan kuin mitä Kuntokatu on. Porukalla oli paljon enemmän draivia, innostusta ja intohimoa. Vaikka samanlaisia tyyppejä on Kuntokadunkin puolella, siellä ilmapiiri tappaa valitettavan tehokkaasti sen viban, kun jengiä on niin paljon. Finlaysonissa vaan on jotain mahtavaa ja nykyiset uudetkin tilat näyttävät säilyttäneen ilmapiirin hyvin.

Proakatemian tyylistä kotoisaa tunnelmaa on pyritty saamaan myös meidän nykyiseen toimistoomme. Täällä ei tule sitä ysistä viiteen-fiilistä, mitä ei tule akatemiallakaan.

img_3407

Mitkä olivat tärkeimmät opit akatemialta, jotka auttavat nykyisessä työssä?

Ihmistaidot, tiimin luominen sekä lukeminen ja tiedonhaku. Myös tietynlainen “bisneshustlaus”, jossa pienillä resursseilla yritetään saada jotain aikaiseksi. Proakatemialla oli käytössä yleensä nollaresurssit, ja jälkikäteen ajatellen monet siellä tehdyt asiat tuntuu aika hölmöiltä ja pienesti ajatelluilta. Startup-meininki kuitenkin on hyvin samanlaista: aluksi ei ole yhtään resursseja, ja sitten vähän, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi.

Proakatemialla sai myös perusymmärryksen yrityksen perustamisesta ja tiimidynamiikasta. Itseäni ei akatemian jälkeen jännittänyt lähteä perustamaan yritystä. Akatemia jätti sellaisen fiiliksen, että kaikki asiat saa aina selvitettyä kunhan vain teet, tutkit ja puhut. Se taitaa olla tämä: luota prosessiin.

Terveiset nykyisille akatemialaisille ja akatemialle hakemista harkitseville?

Mun mielestä Proakatemia on paras paikka yrittäjyydestä kiinnostuneille.

Haluaisin myös haastaa jengiä ajattelemaan isommin! Hypen käyntikortissa luki: ”Think big, get hyped!”

Terveiset kaikille hypeläisille, jotka lukee ja Veijolle!

Tags: No tags
0

Add a Comment

You must be logged in to post a comment